Тоор нь кальци, төмөр, магни, фосфор, кали, натри, цайр, манган, фтор, селен зэрэг эрдэс бодис агуулдаг.
Үнэрт эмчилгээний мэргэжилтнүүд тоорын үнэр нь антидепрессант болж чаддаг гэж баталдаг.
Тоорын гол шинж чанаруудын нэг нь түүнийг бэхжүүлэх нөлөөтэй байдаг - тоор нь маш их хэмжээний А, С, В витамин агуулдаг тул жимсээ удаан хугацаагаар өвдсөний дараа хэрэглэхийг зөвлөж байна. Нэг тоор нь хүний хэрэгцээт С аминдэмийн 3/4 хувийг өгдөг.
Тооронд агуулагдах каротин нь судаснуудад тусалдаг ба эсийн доройтлоос сэргийлдэг. Хэрэв та сайхан хилэн арьстай болж, үр дүнг нь удаан хугацаанд хадгалахыг хүсвэл тоорыг тогтмол хэрэглэснээр арьсны тэжээл сайжирч, эсийн чийгшил хадгалагдаж, үрчлээтэхээс сэргийлнэ.
Тоорын шүүсийг ходоодны өвчинд, ялангуяа ходоодны шүүсний хүчиллэг багатай үед хэрэглэх ёстой. Тоор нь шээс хөөх эм бөгөөд бөөрний элсийг зайлуулахад тусалдаг.
Зүрхэнд эерэг нөлөө үзүүлдэг калийн давсны улмаас зүрхний өвчинд жимс жимсгэнэ хэрэглэхийг зөвлөж байна.
Тоорыг хэрхэн сонгох вэ
Боловсорсон тоор сонгох нь тийм ч хэцүү биш бөгөөд зөвхөн худалдагчийн танд санал болгож буй жимсийг үнэрлээрэй. Анхилуун үнэр хүчтэй байх тусам тоорын амтлаг болно.
Тоорны мах нь шаргал эсвэл цагаан ягаан судалтай байж болно. "Цагаан" тоор нь илүү амттай, "шар" нь илүү анхилуун үнэртэй байдаг.
Хэрэв тоорын лангууны эргэн тойронд зөгий, соно эргэлдээд байвал худалдагч нь “зах дээр боловсорч гүйцсэн жимс байна” гэж худлаа хэлэхгүй байх.
Хэрэв худалдаж авсан жимсний үр үрчийж, хугарсан бол тоорыг химийн бодисоор эмчилсэн байх магадлалтай. Эдгээр бодисыг тээвэрлэх явцад жимсийг шинэхэн байлгахын тулд ашигладаг. Ийм жимсийг сайтар угааж, компот эсвэл чанамал бэлтгэх нь дээр.